
4 mythes over digitale transformatie
Digitale transformatie is zonder twijfel een van de grootste trends van de laatste jaren. Volgens sommigen zullen robots binnenkort al het vuile werk doen, terwijl anderen zich zorgen maken over jobverlies. Laat ons even enkele mythes ontkrachten…

Mythe 1. De echte transformaties gebeuren enkel bij grote spelers
Vaak staren we ons blind op grote bedrijven die investeren in de nieuwste technologie en gestroomlijnde processen, alsof enkel zij over de kracht en middelen beschikken om hier het verschil te maken. Toch maakt het niet uit hoe groot je bent, maar wel hoe je erin slaagt om processen in je organisatie te sluiten. Heel wat processen raken ‘gebroken’: er hapert iets in de flow of je krijgt een flessenhals doordat er bijkomende controles in een systeem moeten gebeuren.
Een simpel voorbeeld is de opvolging van bestellingen. Als er plots een grote toename is aan orders, dan kan het bestaande systeem in een bedrijf die toename misschien niet aan. Door manuele stappen in het proces treden er vertragingen op en omdat het bedrijf op volle toeren draait, neemt niemand de tijd om in te grijpen. Als daarna de aanvragen en de omzet dalen, komt er een paniekreactie en is de nood om een oplossing te vinden nog groter.
Mythe 2. Digitale transformatie is een IT-functie
Digitale transformatie heeft meer te maken met leiderschap dan met technologie. Bedrijfsleiders moeten zelf ontdekken hoe de technologie hun business model zal verbeteren en wat de meerwaarde is voor de eindgebruiker. Naast een goed projectteam, heb je dus ook een organisatie nodig die de verandering mee kan dragen, want Als de organisatiestructuur niet klaar is om nieuwe functies te installeren, dan is het verloren energie. Het maken van een actieve procesmap kan helpen om lekken in je systeem te ontdekken en aan te duiden waar je proactiever kan handelen.
Mythe 3. Met digitale transformatie verminder je het aantal medewerkers
Veel mensen vrezen dat een doorgedreven automatisering op termijn jobverlies zal betekenen omdat machines het werk van mensen overnemen. In realiteit zien we echter dat bedrijven die inzetten op automatisering ook meer mensen nodig hebben om die technologie aan te sturen en te analyseren. Denk bijvoorbeeld maar aan e-commerce. Klanten kunnen snel en gemakkelijk online aankopen doen, maar er zijn nog heel wat mensen nodig om het tot op de bestemming te krijgen.
Mythe 4. Je moet de baas eerst overtuigen
Bij digitale transformatie worden projecten vaak complexer voorgesteld worden dan ze zijn. Dat schept natuurlijk achterdocht, want wat niet stuk is, moet je niet repareren. Waarom de investering doen? Om dat inzicht te krijgen moet je gewoon een grote spiegel kopen en kijken wat er allemaal gaande is in je bedrijf en de wereld om je heen. Je mag als bedrijf gerust tegendraads zijn, maar let op dat je niet blind bent voor de nieuwste trends.