met de trein rijden

Goederentransport per spoor, een besloten wereld?

Het goederentransport per spoor zit in de lift. Denk jij dat enkel de nationale spoorwegmaatschappijen hierin het monopolie hebben? Dan heb je het mis: er zijn in ons land tientallen privé-maatschappijen die actief zijn in het goederentransport per trein en gebruik maken van het openbare spoorwegennet. Zij zijn intensief op zoek naar gekwalificeerd personeel.

Velen denken inderdaad dat een job in de sector van het goederenvervoer per spoor alleen kan via de NMBS of een andere nationale spoorwegmaatschappij.

Het is wel zo dat de meeste functies in en rond het goedererenvervoer per spoor enkel “on the job” aangeleerd worden. Veiligheid is een sleutelwoord in deze sector. Daarom ook zijn alle spoorberoepen strikt gereglementeerd: de federale overheid bepaalt de taken die elke veiligheidsfunctie mag uitoefenen.

Ga voor een basisopleiding spoorwegtechnieken

Deze gaat in op de verschillende aspecten van deze veiligheidsfuncties die in diverse beroepen, al of niet gecombineerd, toegepast worden. Treinbestuurder en rangeerder zijn hier de meer gekende beroepen.

Wat is het doel van deze basisopleiding spoorwegtechnieken? Het behalen van de veiligheidsfuncties die toelaten de rangering te regelen en de daarbij horende taken uit te voeren voor het vormen van een treinstel.

Op het einde van de opleiding behaal je, als je slaagt in een examen, een getuigschrift dat je toelaat deze taken beroepsmatig te gaan uitvoeren. Hiermee kan je in tal van spoorwegondernemingen aan de slag als rangeerder of ground operator. Bovendien voldoet het attest aan de vereisten om de Europese Vergunning van treinbestuurder aan te vragen.

Hou er wel rekening mee dat je, afhankelijk van het beroep dat je wil gaan uitoefenen bijkomend fysieke en (voor treinbestuurder) psychotechnische testen moet afleggen voor je aan de slag kan. De normen voor deze testen zijn eveneens vastgelegd door de FOD Mobiliteit en Vervoer. Je zal wellicht begrijpen dat bv. kleurenblindheid niet verenigbaar is met een job in de spoorsector: de herkenning van de kleuren van de seinen is immers primordiaal. Je hebt ook minstens een diploma van het middelbaar onderwijs nodig.

Doorgroeimogelijkheden bij de vleet

De opleiding is tevens de basis voor de meer gevorderde opleidingen, zoals treinbestuurder, logistics coordinator en wagenschouwer of senior ground operator. Met het getuigschrift van deze opleiding op zak kan jij of je werkgever bij de Lineas Academy aankloppen om een verkorte opleiding voor deze beroepen te volgen.

De basisopleiding spoorwegtechnieken is een unieke maar zeer praktische opleiding met een sterk theoretisch karakter. Omdat we over veiligheidsfuncties spreken, wil dat zeggen dat iedere handeling bepaald wordt door strikte reglementaire voorschriften.

De opleiding bestaat in totaal uit 46 sessies verdeeld over 7 modules. Volgende onderwerpen komen aan bod:

  • Omschrijving van de verschillende veiligheidsfuncties
  • Infrastructuur
  • Spoorwegexploitatie
  • Materieel en beperkte technische schouwing
  • Introductie tot de Belgische seingeving
  • Rangeren
  • Samenstellingsvoorwaarden van goederentreinen

Altijd al gedroomd van een job bij het spoor? In april 2018 starten Syntra Bizz samen met de Lineas Academy een opleiding Basisopleiding Spoorwegtechnieken. Geïnteresseerd: laat je gegevens na op onze website via de knop "Hou me op de hoogte". Wij informeren je zo snel mogelijk over data, uren, locaties en inschrijvingsvoorwaarden.

Klik hier voor meer info over de BASISOPLEIDING SPOORTECHNIEKEN bij Syntra Bizz

 

 

Syntra Bizz Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij Syntra Bizz

Naar alle artikels
BMW i3 carbon chassis
Artikel

Het gebruik van carbon in auto's en fietsen is de toekomst. Maar wat doe je als er schade is?

Carbon in de auto- en fietswereld is niet nieuw meer. Het gewicht ten opzichte van stijfheid is nooit gezien en de ontwerpmogelijkheden lijken eindeloos.

excel
Artikel

MS Excel: ook voor jouw bedrijf

Microsoft Excel heeft vaak de reputatie dat het overdreven complex en vooral voor de financiële sector interessant is. Nochtans heeft het programma verschillende handige toepassingen voor iedereen binnen jouw bedrijf.

digitale transformatie
Artikel

4 mythes over digitale transformatie

Digitale transformatie is zonder twijfel een van de grootste trends van de laatste jaren. Volgens sommigen zullen robots binnenkort al het vuile werk doen, terwijl anderen zich zorgen maken over jobverlies. Laat ons even enkele mythes ontkrachten…

Politieopleiding
Artikel

Samenwerkingsverband tussen Brusafe en Syntra Bizz

Brusafe en Syntra Bizz organiseren vooropleiding voor veiligheidsdiensten

Vanaf 2021 zal Brusafe Brussels - samen met Syntra Bizz - een unieke vooropleiding richting selectieproeven voor de politieschool gestalte geven. Deze gratis opleiding richt zich tot Nederlandse Brusselaars.