Carbon in automotive

Het gebruik van carbon in auto's en fietsen is de toekomst. Maar wat doe je als er schade is?

Carbon in de auto- en fietswereld is niet nieuw meer. Het gewicht ten opzichte van stijfheid is nooit gezien en de ontwerpmogelijkheden lijken eindeloos.

Schade-analyse bij fietsen in carbon

Carbonvezel in fietskaders en -wielen: het voordeel op het vlak van gewicht ten opzichte van stijfheid is nooit gezien en de ontwerpmogelijkheden zijn enorm.

Maar waarom eigenlijk? Wat maakt dit materiaal zo speciaal? Waar moet je op letten als je een carbon frame wil aanschaffen, hoe kijk je door de verkooppraatjes van de constructeurs en kan je echt deze fietsen en wielen vergelijken?

Die Chinese fietsen die zo goedkoop worden aangeboden, zijn deze echt zo slecht en zo ja, waarom. Zie je de kwaliteit aan een frame?

En wat als er schade is?  Carbon is een vrij broos materiaal en het heeft ook zijn limieten. Er breekt dus wel eens iets. Gelukkig kunnen de meeste breuken hersteld worden. De correcte reparatietechnieken lijken omslachtig maar garanderen wel de hoogste kwaliteit.

Maar wat kan gerepareerd worden en wat niet? Hoe kan je een frame of wiel controleren op onzichtbare schade na een valpartij ?

Het zijn die vragen die we beantwoorden tijdens de opleiding Carbonfiets: schade-analyse, Als professionele fietshandelaar kan je deze info meer dan ooit gebruiken om jouw klanten beter advies en service te geven. Maar ook de fietsliefhebber heeft veel aan deze info.

Carbon en automotive

Overal waar snelheid en topprestaties belangrijk zijn wordt dit zwarte goud gebruikt. Formule 1-wagens, dure race- en sportwagens, ze bevatten allen zeer veel carbon. Maar carbon is momenteel nog heel erg duur.

Zoals alle materialen die in de topsport worden gebruikt, krijgen zij ook meer en meer hun plaats in betaalbare wagens. De bekendste voorbeelden zijn de BMW i3 en de Alfa Romeo 4C maar ook andere merken gebruiken dit zwarte goud meer en meer.

Maar waarom eigenlijk, wat maakt dit materiaal zo speciaal? Hoe wordt dit gemaakt? Wat zijn de huidige constructietechnieken en hoe herken je de kwaliteitsverschillen?

Maar vooral: er is nog weinig kennis rond de reparatiemogelijkheden. Bij schade worden die dure carbon onderdelen nu nog veelal in de vuilbak gegooid tegen beter weten in.

In de cursus Carbon automotive: schade-analyse leer je zelf zo’n schade te analyseren en bekijken we de principes van de herstelmethodes. Je krijgt inzicht in de verschillende fabricatiemethodes van carbon onderdelen en hoe dit een invloed heeft op het reparatieproces. Je leert welke onderdelen je op een veilige manier kan herstellen en welke onderdelen je zal moeten vervangen.

Deze cursus is een aanrader voor auto-experts, koetswerkherstellers, autohandelaars maar ook voor raceteams en iedereen die meer wil weten over de mogelijkheden van carbon-onderdelen in auto's.

Er is nog weinig kennis rond de herstelmogelijkheden van carbon. Bij schade worden die dure carbon onderdelen nog veelal in de vuilbak gegooid tegen beter weten in.

Syntra Bizz Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij Syntra Bizz

Naar alle artikels
een job in de spoorsector
Artikel

Goederentransport per spoor, een besloten wereld?

Het goederentransport per spoor zit in de lift. Denk jij dat enkel de nationale spoorwegmaatschappijen hierin het monopolie hebben? Dan heb je het mis: er zijn in ons land tientallen privé-maatschappijen die actief zijn in het goederentransport per trein en gebruik maken van het openbare spoorwegennet. Zij zijn intensief op zoek naar gekwalificeerd personeel.

Artikel

Syntra Bizz krijgt mooi rapport bij tevredenheidsonderzoek

Uit een recent onderzoek van Alimento, uitgevoerd in juni 2019, blijkt dat Syntra Bizz een mooie tevredenheidsscore van 76%  op zijn naam mag schrijven. 

Artikel

KNX domotica: standaard in home automation

KNX is het protocol voor automatisering compatibel met EIB-installaties. Het combineert alle mogelijke Smart-Home oplossingen zoals slimme airco & verwarming, verlichting, ventilatie, zonwering, audio & multimedia, beveiliging, branddetectie, energiemeters, toegangscontrole en consumentenelektronica.

Woonassistent bij Syntra Bizz
Artikel

Woonassistent: een dankbare carrière in de zorgsector

Als woonassistent maak je het leven van mensen een pak aangenamer. Jij levert een belangrijke bijdrage in hun levenskwaliteit en hun zelfstandigheid. Sinds vorig jaar kan je bij Syntra Bizz het herkende diploma van Woonassistent behalen. We vroegen aan docente Nathalie Van Rompu wat het vak van woonassistent nu eigenlijk inhoudt.