Een syndicus staat sterk in zijn schoenen

Sta jij als syndicus sterk in je schoenen?

De vastgoedsector boomt nog steeds. Maar door de schaarsheid van bouwgronden wordt er nog meer in de hoogte gebouwd. Nog meer appartementen dus of gebouwen waar de bewoners dicht bij elkaar leven en een aantal ruimten moeten delen. 

In appartementen of andere gebouwen met meerdere eigenaars onder eenzelfde dak, is men wettelijk verplicht om een syndicus aan te stellen. Ook al zijn er maar twee verschillende eigenaars van panden in het bewuste gebouw.

De minimumactiviteiten van de syndicus zijn bij wet geregeld. De syndicus is verantwoordelijk voor de organisatie en het bij elkaar roepen van de algemene vergadering van mede-eigenaars. De beslissingen die tijdens deze vergadering worden genomen, worden uitgevoerd door de syndicus. Een goede syndicus moet geduldig en flexibel zijn. Hij of zij wordt is immers het eerste aanspreekpunt bij problemen in of aan het gebouw. Daarom moet je als syndicus ook sterk in je schoenen staan, zowel op sociaal als verbaal vlak. Je brengt de juiste boodschap over en je bemiddelt bij mogelijke geschillen.

Het is echter een job met veel vrijheid en zelfstandigheid. Een job die ook constant evolueert, alleen reeds door de steeds wijzigende wetgeving.

 

Een witte raaf in een mannenwereld

Stephanie Dedecker werkt als syndicus. Een drukke job, inclusief gemiddeld twee avondvergaderingen per week, combineren met een gezinsleven is niet altijd evident. “Toch mag dat geen alibi zijn om het niet te proberen als syndicus. Met een goede organisatie en een gestructureerde agenda is veel mogelijk.
 
Beheer van gebouwen maakte al een beperkt onderdeel uit van mijn opleiding tot vastgoedmakelaar bij Syntra Bizz. Ik had al twee jaar ervaring als rentmeester, de tussenpersoon tussen eigenaar en huurder. Een spontane sollicitatie opende voor mij deuren om als syndicus aan de slag te gaan, maar het is pas in de praktijk dat je de knepen van het vak leert.”
 
Stephanie ervaart haar job als zeer intensief maar ze haalt er ook veel voldoening uit. Haar taken als syndicus worden complexer, ze wordt geconfronteerd met alle soorten problemen. Verzekeringskwesties, bouwkundige problemen, conflicten tussen bewoners, herstellingen in gangen ed.: ze passeren allemaal de revue. “Ik ben nu bijna drie jaar technisch beheerder en dat betekent dat ik het aanspreekpunt ben voor de mede-eigenaars voor wie wij werken. Soms gaat het om banale, ‘vreemde’ of ingewikkelde zaken en dan is het aan ons om dit te filteren. Klantvriendelijkheid is een must, een verkeerd woord kan tegen jou gebruikt worden. Ik neem de problemen ter harte maar ik neem ze niet mee naar huis.”
 

Syntra Bizz Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij Syntra Bizz

Naar alle artikels
Syntra Bizz partnert graag en goed met steden en gemeenten
Artikel

Syntra Bizz partnert graag en goed met steden en gemeenten

We mogen heel wat steden en gemeenten tot onze klanten rekenen en door onze jarenlange samenwerking en verscheidenheid aan uitdagingen, kunnen we de opleidingsbehoeften in de publieke sector goed inschatten. In dit blogartikel vind je een selectie uit de gerealiseerde incompany-trainingen aan regionale en provinciale bestuursorganen.

 

Artikel

Immoweb meets Syntra Bizz

Syntra Bizz biedt een breed aanbod aan opleidingen aan in onder andere de vastgoedsector. Dat had ook Immoweb al snel door en ze twijfelden dan ook geen seconde om een samenwerking voor te stellen.

de vastgoedsector is een sector met heel veel toekomst
Artikel

De juiste weg naar een carrière in de vastgoedsector?

De vastgoedsector is meer dan ooit in beweging. Nooit veranderden zoveel gronden, huizen of handelspanden van eigenaar of huurder. Het is dan ook een sector die heel wat carrièrekansen biedt.

Tover als vastgoedstylist
Artikel

Maak huizen weer verkoopsklaar als vastgoedstylist

Een huis verkopen dat dringend een opfrisbeurt nodig heeft is niet altijd makkelijk. Gelukkig is renoveren niet altijd nodig, door middel van styling kan je ook al heel wat bereiken.