Woonassistent bij Syntra Bizz

Woonassistent: een dankbare carrière in de zorgsector

Als woonassistent maak je het leven van mensen een pak aangenamer. Jij levert een belangrijke bijdrage in hun levenskwaliteit en hun zelfstandigheid. Sinds vorig jaar kan je bij Syntra Bizz het herkende diploma van Woonassistent behalen. We vroegen aan docente Nathalie Van Rompu wat het vak van woonassistent nu eigenlijk inhoudt.

 

Een woonassistent zorgt voor een nieuwe rol in de zorgsector

Dankzij de intensieve samenwerking tussen ZorgPro en Syntra Bizz besliste de FOD Volksgezondheid in 2017 om een erkenning te koppelen aan de opleiding Woonassistent. Syntra Bizz was - samen met de andere koepels van Syntra Vlaanderen - dan ook zeer blij om als eersten deze erkende opleiding te mogen programmeren.

Nathalie is enthousiast dat het getuigschrift Woonassistent een officieel karakter heeft gekregen. Zij weet als geen ander wat de realiteit is in de woonzorgsector. Zij geeft deze opleiding reeds meerdere jaren. Dankzij enkele uitbreidingen in het programma en lessenpakket heeft de opleiding tot woonassistent de officiële erkenning van Syntra Vlaanderen en het Ministerie van Werk gekregen. Intussen is deze opleiding zeer succesvol en hebben wij - samen met onze collega's van Syntra Vlaanderen - reeds tientallen toekomstige woonassistenten - opgeleid.

Zij maakte zelf een carrièremove van de financiële wereld naar de zorgsector. Zij is juriste van opleiding en werkte een tijdje aan de universiteit en bij een bank. Ze voelde zich echter steeds meer aangetrokken tot de zorgsector met een voorliefde voor de verzorging en het welzijn van oudere mensen. "Op een dag zette ik de stap naar de ouderensector. Ik wilde immers iets doen waar ik mij volledig betrokken bij kon voelen. Ik volgde de intensieve opleiding "Beheerder woonzorgcentrum" en voel me nu al 5 jaar helemaal thuis in de zorgsector".

Nathalie richtte 3 groepen van assistentiewoningen op. Hierin nam zij ook de taak van woonassistent op zich. Vandaag is ze nog steeds directeur bij Assist. Assist is de grootste organisatie in Vlaanderen op gebied van ouderenzorg. Zij baten o.a. assistentiewoningen uit, in samenwerking met heel wat partners.

Assistentiewoningen, wat zijn dit?

Vroeger had men het over serviceflats. Sinds enkele jaren spreekt men over assistentiewoningen. Een assistentiewoning maakt deel uit van een gebouw of complex met flats waar 65-plussers wonen. Belangrijk verschil met een woonzorgcentrum is dat de bewoners hier verblijven met volledige vrijheid en met behoud van alle privacy. Het aantal assistentiewoningen in de groep kan verschillen. Ze voldoen echter aan strenge regels en ze worden om de twee jaar geïnspecteerd door de Vlaamse overheid. Eén van de verplichtingen is de installatie van een noodoproepsysteem en de aanwezigheid - minstens 1 maal per week - van een woonassistent

Een woonassistent, wat doe die precies?

De woonassistent(e)- die een kantoor heeft in het complex met assistentiewoningen - is het aanspreekpunt voor alle vragen van de bewoners. Hij of zij houdt een oogje in het zeil of de bewoners zich goed voelen en waakt mee over hun gezondheid

Dit betekent echter niet dat hij of zij een verpleger is - of een conciërge of syndicus - en dat hij of zij zich ook inlaat met de technische kant van het gebouw. De woonassistent(e) is wel een vertrouwenspersoon die de bewoners op weg helpt met praktische zaken zoals zorg aan huis, maaltijden, poetshulp, tuinonderhoud en administratie. De woonassistent(e) legt de nodige contacten met andere partijen indien zich een vraag of vraagstuk aandient en helpt om deze - op maat - op te lossen. 

Vaak biedt de woonassistent ook gewoon een luisterend oor en is ten allen tijde zeer discreet.

In een groep van assistentiewoningen is het sociale contact een grote troef. Ook hier ligt een belangrijke opdracht voor de woonassistent(e) weggelegd: hij of zij brengt de bewoners samen en stimuleert hun goede relaties. Dit gebeurt door de organisatie van allerlei evenementen, groepsactiviteiten, gespreksmomenten enz.

Kan iedereen woonassistent worden?

Ja zeker! Er zijn geen specifieke opleidingen vereist om woonassistent te worden. Ook jonge mensen zijn hiervoor geschikt. De enige vereiste is dat je houdt van omgang met senioren. Je opent immers ook geen crèche als je niet van kinderen houdt.

Interesse voor deze boeiende job? Op 28 januari 2019 starten de volgende opleidingssessies voor woonassistent. 

Schrijf je in

 

Syntra Bizz Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij Syntra Bizz

Naar alle artikels
Artikel

Syntra Bizz krijgt mooi rapport bij tevredenheidsonderzoek

Uit een recent onderzoek van Alimento, uitgevoerd in juni 2019, blijkt dat Syntra Bizz een mooie tevredenheidsscore van 76%  op zijn naam mag schrijven. 

Artikel

KNX domotica: standaard in home automation

KNX is het protocol voor automatisering compatibel met EIB-installaties. Het combineert alle mogelijke Smart-Home oplossingen zoals slimme airco & verwarming, verlichting, ventilatie, zonwering, audio & multimedia, beveiliging, branddetectie, energiemeters, toegangscontrole en consumentenelektronica.

Artikel

Welk Adobe-programma heeft jouw bedrijf nodig?

Syntra Bizz is jouw partner voor praktijkgerichte Adobe-opleidingen binnen je bedrijf. Wil je marketingafdeling aan de slag met videocontent of wil je je grafisch vormgevers extra skills laten opdoen? Om zeker te zijn dat je de juiste opleiding kiest voor jouw business, geven we hier een duidelijk overzichtje van de verschillende programma's uit de Creative Cloud. 
 

waarom logistiek
Artikel

7 redenen om voor de logistiek te kiezen

De logistieke sector is enorm uitgebreid en daarom kan het soms moeilijk zijn om door de bomen het bos te zien. Toch beschikt de sector over een pak voordelen die het zowel voor jongeren als ervaren medewerkers een aantrekkelijke werkplek maken.