E-leren draait op volle toeren

Even recapituleren; op de docentenvergaderingen in augustus en september hebben we jullie laten kennismaken met Moodle en boden we ook Moodle opleidingen aan. Nadien zijn jullie gretig aan de slag gegaan met Moodle. Bij de jaarwisseling hebben wij even tijd genomen om te kijken naar de eerste resultaten.

Bij tal van opleidingen wordt Moodle als ondersteuning gebruikt voor de cursisten. Ze kunnen er opdrachten indienen, vinden er bijkomende uitleg en oefeningen, kunnen er cursusmateriaal downloaden, enz … Sommige docenten gaan al een stapje verder en proberen peer assessment uit of gebruiken de wiki in Moodle om tijdschema’s af te spreken met hun cursisten. Dat is echt de weg die we verder uit moeten!

Er lopen ook heel wat innovatieve en flexibele opleidingen via Moodle. Met op kop natuurlijk de cursus anatomie bij schoonheidsspecialistes en farmaceutisch technisch assistent. We hebben daar ook een grondige evaluatie bij de cursisten gedaan en kennen binnenkort de eerste resultaten. Zo kunnen we weer leren en bijsturen indien nodig.

Paar leuke cijfers
  • Er zijn 1694 geregistreerde Moodle gebruikers.
  • Gemiddeld loggen er 120 gebruikers per dag in.
  • Woensdag 6 december was de drukste Moodle dag tot nu toe (191 gebruikers) en dat was ook de drukste week ooit met 1100 actieve gebruikers die week.
  • De cursisten en de docent van onze voltijdse dagopleiding netwerkbeheerder vliegen er zwaar in. Zij zijn de meest actieve cursus op Moodle met meer dan 20.000 leeractiviteiten en dat op 3 maanden tijd!

Proficiat!

Tooltje

We maken er een punt van om jullie regelmatig handige tooltjes te tonen die je kan gebruiken in de klas. Cursisten zijn daar gek op want het verhoogt meestal de interactiviteit en dus ook de effectiviteit van je lessen. En dat maakt de docenten dan weer blij. Win-win dus. Maar de kunst is om niet te overdrijven en het juiste tooltje te kiezen.n.

We lieten jullie al kennismaken met Kahoot. Bedankt trouwens docent Bruno voor de leuke feedback! Ze hebben bij Kahoot trouwens ook een nieuwe app uit. In deze nieuwsbrief wil ik jullie laten kennismaken met nog een andere app voor de smartphone (zowel IOS als Android) en dat is Aurasma.

https://www.aurasma.com/

Aurasma is een technologie waarbij de realiteit en de virtuele wereld met elkaar gecombineerd worden (Augmented Reality). Het is bruikbaar op de iPhone, iPad en de nieuwe Android apparaten. Aurasma werkt op basis van Aura’s. Dit zijn modellen, games, foto’s en filmpjes die tot leven komen als de camera op een voorwerp of onderdeel in de echte wereld wordt gericht dat herkend wordt door Aurasma. Naast de standaard Aura’s zijn er ook Super Aura’s. Dit zijn Aura’s die zijn ontwikkeld door het Aurasma team. Deze Aura’s zijn voor iedereen toegankelijk en zichtbaar. Ten slotte is er nog de locatie gebonden Aura die tot leven komt op een specifieke locatie in de wereld. Proberen maar zou ik zeggen en geef ons feedback of het werkt of niet werkt voor je cursisten!

Bij educatietools hebben ze Aurasma ook al opgepikt (check de handleiding):
http://toll-nettools.be/product/aurasma/