Duur en data
 • There is no start date available yet, we'll keep you posted when available.
Locatie
 • Nog niet beschikbaar
Kenmerken opleiding
 • Professionele bijscholing
Bespaar op je opleiding
 • kmo-portefeuille
 • opleidingscheques

Basisopleiding spoorwegtechnieken: waarom zou je deze opleiding volgen?

Het goederentransport per spoor kent een sterke groei en gediplomeerde treinbestuurders zijn dan ook zeer gegeerd op de arbeidsmarkt.

Deze basisopleiding spoorwegtechnieken, in samenwerking met Lineas, wil een oplossing bieden voor de noden van de sector. We behandelen de verschillende aspecten van de veiligheidsfuncties in beroepen als treinbestuurder, rangeerder, keurder en dispatcher.

Als je slaagt voor het examen en de fysieke en psychotechnische testen, kan je meteen bij Lineas aan de slag als rangeerder. Bovendien betalen zij ook nog eens je opleidingskost terug! Als je wil kan je je trouwens ook nog verder specialiseren tot treinbestuurder, dispatcher of keurder met een van de opleidingen van Lineas. Uiteraard kan je ook net zo goed in een ander bedrijf aan het werk.

Intussen studeerden reeds twee groepen af in onze avondsessies en heel wat cursisten konden meteen aan de slag in een uitdagende job bij Lineas (of een andere maatschappij voor goederenvervoer). M.a.w. als je slaagt in deze opleiding ben je gewoonweg zeker van een toffe job!  Om ervoor te zorgen dat je nog sneller klaar bent met je opleiding, organiseren wij nu een dagopleiding van 2 dagen per week, verdeeld over 26 sessies.

 

 

Programma

De opleiding bestaat in totaal uit 26 sessies verdeeld over 3 modules.

Module 1

Vraag je je soms af waar een trein vandaan komt of waar hij naar toe rijdt? Of wat deze trein vervoert? Hoe goederenwagens geladen en gelost worden? Hoe een trein er in slaagt om aan een reizigersperron te stoppen? In deze module leer je de basisprincipes van de spoorwegexploitatie, belangrijke veiligheidsregels van toepassing die van toepassing zijn om en rond het spoorwegterrein en hoe de spoorweginfrastructuur is opgebouwd. Je leert types spoorvoertuigen kennen en je leert hoe een trein wordt gevormd.

Volgende onderwerpen komen aan bod:

 • Wat zijn de risico’s waarmee je in de spoorwegwereld geconfronteerd wordt?
 • Hoe wordt de veiligheid van personeel gewaarborgd?
 • Welke verantwoordelijkheid dragen de verschillende veiligheidsfuncties?
 • Hoe is de spoorweginfrastructuur opgebouwd?
 • Welke voorbereidingen gebeuren aan een trein voor hij vertrekt?
 • Hoe regelt men het vertrek en de aankomst van een trein in een station?
 • Hoe wordt de rit van een trein geregeld?
 • Hoe snel mag een trein rijden en hoe wordt dit bepaald?
 • Hoe wordt vermeden dat treinen ontsporen of met elkaar of met het wegverkeer botsen?

Module 2

In deze module ga je op het terrein om goederenwagens voor te bereiden en in een trein te plaatsen. Je voert op de wagens controles uit die de veiligheid van verkeer en personeel moeten garanderen. Dit doe doe je zowel "in het echt" als op een treintafel met miniatuurtreintjes om alle mogelijke situaties te simuleren.

Volgende onderwerpen komen aan bod:

 • Welke controles moet je uitvoeren voor een goederenwagen mag verplaatst worden?
 • Hoe kan een spoorvoertuig verplaatst worden?
 • Hoe worden schades gemeld?
 • Hoe worden de wissels bediend?
 • Hoe kan een trein samengesteld of uit elkaar gehaald worden?

Module 3

In deze module sluiten we de opleiding af met een volledige herhaling van de leerstof als voorbereiding op het eindexamen. Na het slagen voor het eindexamen ontvang je een getuigschrift van de basisopleiding spoorwegtechnieken.

 

Voor wie?

Doelgroep

Deze opleiding is een regelrechte troef voor iedereen die een job als treinbestuurder, rangeerder, keurder of dispatcher ambieert in een spoorwegonderneming. Ook als je een meer administratieve functie als logistiek coördinator voor ogen hebt. Het is geen echte mannenwereld, ook vrouwen staan hun "mannetje" in deze sector. En leeftijd is al helemaal geen probleem. Heel wat cursisten uit de vorige opleidingssessies maakten op latere leeftijd nog een carrièremove richting goederentransport per trein. 

 

 

Toelatingsvoorwaarden

Deze opleiding mag je volgen als je minstens 18 jaar bent of als je voldaan hebt aan de leerplicht.

Bovendien heb je minstens een diploma van het hoger secundair onderwijs (6 ASO, 6 TSO, 7 BSO). Basiskennis Nederlands is noodzakelijk om te kunnen slagen voor de examens.

Hou er wel rekening mee dat je bijkomende fysieke en (voor treinbestuurder) psychotechnische testen moet afleggen voor je aan de slag kan. De normen voor deze testen zijn eveneens vastgelegd door de FOD Mobiliteit en Vervoer. Als je bv. kleurenblind bent of een zware gehoorstoornis hebt, dan vrezen we dat we je moeten ontgoochelen. Indien je verminderd zicht of gehoor hebt en hiervoor een bril of hoorapparaat draagt die deze beperking wegneemt, dan kan je wellicht wel instappen. Dat zal dan ook blijken uit de fysieke testen.

Wil je je na de basisopleiding spoorwegtechnieken verder doorgroeien? Dan kan je je kandidaat stellen om een opleiding tot treinbestuurder te volgen. Hiervoor bestaan specifieke wettelijke vereisten om een Europese vergunning van treinbestuurder te behalen.

 

 

 

Extra info

Misschien weet je het niet: het is niet enkel de NMBS of een andere nationale spoormaatschappij die op het Belgische spoorwegennet goederen per trein mag vervoeren. Er zijn nog tientallen private ondernemingen die dit doen en die zitten te wachten op gekwalificeerd personeel. Eén ervan is Lineas met wie we deze opleiding organiseren.

Het doel van deze opleiding is het behalen van de veiligheidsfuncties die toelaten de rangering te bevelen en de daarbij horende taken uit te voeren voor het vormen van een trein of deze te schiften. Op het einde van de opleiding behaal je, mits je slaagt in een examen, een getuigschrift dat je toelaat deze taken beroepsmatig te gaan uitvoeren. Hiermee kan je in tal van spoorwegondernemingen aan de slag als “rangeerder” of “ground operator”. Bovendien voldoet het attest aan de vereisten om de “Europese Vergunning” van treinbestuurder aan te vragen. 

De opleiding is tevens de basis voor de gevorderde opleidingen, zoals treinbestuurder, logistics coordinator en wagenschouwer of senior ground operator. Met het getuigschrift van deze opleiding op zak kan jij of je werkgever bij de Lineas Academy aankloppen om een verkorte opleiding te volgen voor deze beroepen.

De basisopleiding spoorwegtechnieken is een praktische opleiding met een sterk theoretisch karakter. Omdat we over veiligheidsfuncties spreken, wil dit zeggen dat iedere handeling bepaald wordt door strikte reglementaire voorschriften.

Deze opleiding wordt gegeven in samenwerking met Lineas

Lineas gelooft zeer sterk in dit project. Ook zij zijn trouwens intensief op zoek naar gemotiveerd personeel. Daarom leveren zij een zeer belangrijke financiële tussenkomst in het cursusgeld. Het totale bedrag van deze opleiding (3 modules) bedraagt 1.645 € (excl. BTW). Lineas neemt hiervan 1.145 € voor zijn rekening. Als cursist betaal je nu nog 500 € (excl. BTW) voor de volledige opleiding. 

In de opleiding heb je 2 volledige dagen les per week (26 sessies in totaal). De eerste kennismakingsles gaat door in de Campus te Antwerpen (vlakbij Berchem-station), maar de overige lessen vinden plaats op de site van Lineas aan het rangeerstation Gent-Dampoort - dus vlot bereikbaar met de trein - waar we ook de praktijkoefeningen organiseren. De juiste timing - welke dagen je precies les volgt - verneem je hier binnenkort.

Tom Ghysels
Basisopleiding Spoortechnieken

Ik zette mijn carrière op een ander spoor

 • Campus Mechelen
 • Transport Academy Mechelen - Castelein
 • Of op jouw locatie
€623.15 €515.00
 • Transport Academy Mechelen - Castelein
 • Of op jouw locatie
€199.65 €165.00