Duur en eerstvolgende startdatum
 • 2 sessies
 • 02/10/2018
Locatie
 • Officenter Geel
Kenmerken opleiding
 • Attest van lesvolging
Bespaar op je opleiding
 • kmo-portefeuille
 • opleidingscheques

 • Unizo korting

Over de cursus

Dit modulaire traject bevat 7 modules waarmee je de basis legt voor een goed personeelsbeleid. Leen Goossens is de docent van deze reeks. Ze blikt terug op 30 jaar praktijkervaring en begeleidt KMO's bij hun volledige personeelsbeleid. De modules zijn interactieve trainingen. We leggen de link met wat er in jouw organisatie gebeurt.

1. Succesvol rekruteren en selecteren

KMO-trainer Leen dompelt je onder in de wereld van selectie en rekrutering. Je krijgt handige tips die je meteen kan gebruiken. Geen theoretische aanpak, maar een training met veel wisselwerking. Ook het imago dat je als bedrijf uitstraalt, komt aan bod. Waarom zouden potentiële werknemers voor jou willen werken?

2. Goede afspraken maken goede werknemers

KMO-zaakvoerders hebben zelden de tijd om werk te maken van een functiebeschrijving, of ze zien er de noodzaak niet van in. Deze training zal wat dat betreft je ogen openen. We leren je om met een handige template een functiebeschrijving te maken voor elke job in je bedrijf. De opleiding bespaart je achteraf veel tijd en levert voor iedereen duidelijkheid op rond de gestelde verwachtingen.

3. Payroll en personeelsadministratie

In deze workshop leer je welke verplichte zaken in orde gebracht moeten worden, welke documenten nodig zijn ... Je ondervindt hoe je veel tijd kan besparen door een aantal zaken te automatiseren. Ook de relatie met het sociaal secretariaat komt aan bod.

4. Verloning in al zijn facetten

Hoe verloon je werknemers correct en motiverend, zonder er zelf armer van te worden? De docent overloopt alle vormen van loonoptimalisatie in de huidige context van het loonbeleid. Ook de extralegale voordelen, de bedrijfswagen en subsidies van de overheid komen aan bod. 

5. Prestatie- en competentiemanagement

In deze interactieve opleiding leer je de basis van het prestatiebeheer en hoe je de prestaties van je werknemers kan verbeteren door goede KPI's uit te schrijven. Ook het opzetten van een goed competentiemanagement wordt behandeld. Hoe organiseer je opleidingen, hoe maak je een opleidingsplan en welke financiële stimuli hangen hieraan vast?

6. Als de wegen scheiden - ontslag

Leen geeft je de basis mee van het ontslagrecht en de juridische achtergrond van een ontslag. Ze overloopt de blunders die geregeld gebeuren, zodat jij ze niet zal maken. En hoe pak je nu juist zo'n exitgesprek aan? 

7. Arbeidsreglement - het fundament van een goed personeelsbeleid

Veel KMO’s werken met een standaard reglement, of verzaken aan de taak om een reglement te voorzien. Leen loodst je op een interactieve manier door alle verplichtingen. Na de opleiding kan ook jij dankzij een template vlot je eigen arbeidsreglement maken of herwerken. Ook de car- en GSM-policy worden onder de loep genomen.

Forum

Deze training is biedt deelnemers ook een forum, waarbij we je uitnodigen om ervaringen uit te wisselen met de andere cursisten en van elkaar bij te leren.

Waar voor je geld

In de prijs voor deze 7 dagen training zijn cursusmateriaal en catering begrepen. Gedurende de looptijd van de reeks kan je steeds met vragen terecht bij de docent. Na het volgen van de sessie(s) ontvang je GRATIS de templates, relevante info en werkdocumenten van de topics die aan bod kwamen.

Programma

1. Succesvol rekruteren en selecteren

Geschikte mensen bereiken voor je bedrijf is een van de belangrijkste taken binnen Human Resources. Een heldere vacature is één ding, maar hoe krijg je die bij de juiste kandidaten? En hoe beïnvloedt het imago van je bedrijf wie erop reageert? We gaan uitgebreid in op alle facetten van de selectieprocedure. Geen theoretische aanpak, maar concrete tips & tricks, afgestemd op jouw noden. Tijdens de interactieve training leer je bovendien een sollicitatiegesprek in goede banen leiden, zodat je met gerichte vragen snel een inschatting kan maken van de competenties van een kandidaat.

2. Goede afspraken maken goede werknemers

Ben je op zoek naar een nieuwe kracht of wil je een heldere structuur scheppen voor je huidige werknemers? Een afgebakende functiebeschrijving is een eenvoudig middel om de productiviteit in elke onderneming te verhogen, van KMO tot multinational.
Door concrete richtlijnen en afspraken op papier te zetten zorg je voor goede afspraken onder werknemers en trek je bovendien de juiste mensen aan. In deze opleiding leer je met een handige template functiebeschrijvingen op te stellen voor elke job, waardoor je tijd bespaart en de efficiëntie verhoogt. 

3. Payroll en personeelsadministratie

De loon- en personeelsadministratie van je bedrijf hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. We leggen je stap voor stap de basisbegrippen van payroll uit, hoe je de nodige documenten in orde brengt én kan inspelen op de vragen en noden van je werknemers. Uiteraard staat efficiëntie voorop en leren we je ook aan welke zaken je kan automatiseren of uitbesteden aan een sociaal secretariaat.

4. Verloning in al zijn facetten

Hoe zorg je als HR-verantwoordelijke of KMO-zaakvoerder voor een correcte verloning die de juiste balans vindt tussen de noden van het bedrijf en de verwachtingen van je werknemers? We helpen je bij het opstellen van een personeelsbudget, rekening houdend met de subsidies van de overheid. Uiteraard gaan we ook in op alternatieve beloningsvormen en extralegale voordelen zoals maaltijdcheques, verzekeringen en bedrijfswagens.

5. Prestatie -en competentiemanagement

Je leert de bedrijfsdoelstellingen en -strategie vertalen naar concrete KPI’s (kritieke prestatie-indicatoren). Door een goed inzicht te krijgen in de meetbare prestaties van verschillende afdelingen, wordt meteen duidelijk waar er wat verbeterd kan worden. 

De competenties en vaardigheden van je medewerkers kennen en investeren in de juiste opleidingen bevordert de productiviteit en de motivatie, waar zowel zaakvoerders als werknemers van profiteren.

6. Als de wegen scheiden - ontslag

Afscheid moeten nemen van een medewerker is nooit prettig, maar ontslagen zijn soms onvermijdelijk. Hoe ga je om met deze delicate situaties? Via interactieve sessies krijg je een inzicht in de harde en zachte kant van het proces. Zowel het menselijke als het juridische aspect worden toegelicht aan de hand van concrete voorbeelden en valkuilen, zodat je deze gesprekken zo vlot mogelijk kan laten verlopen.

7. Arbeidsreglement - het fundament van een goed personeelsbeleid

Een correct arbeidsreglement opstellen op maat van jouw bedrijf is eenvoudiger dan je denkt. In deze opleiding leer je stap voor stap met welke verplichtingen je rekening dient te houden, met aandacht voor de specifieke noden van jouw onderneming. Hoe regel je bijvoorbeeld het auto- of gsm-gebruik van je werknemers? Bovendien krijg je na de opleiding een template waarmee je zelf je arbeidsreglement kan maken of controleren.

Voor wie?

Doelgroep

HR-managers, KMO-zaakvoerders, HR-officers, HR-medewerkers.

Locatie & startdata

Een opleiding op maat van jouw bedrijf?

Neem contact opNeem contact op

Prijs

Excl Incl
Inschrijvingsgeld voor deze opleiding €1400.00 €1694.00

Bespaar op je opleiding

 • kmo-portefeuille
 • opleidingscheques
 • Unizo korting

We hebben alle kortingen en voordelen gebundeld op één handige pagina. Ga naar overzicht.

kmo-portefeuille

Erkend dienstverlener
MO* KO**
€980.00 €840.00

* Middelgrote onderneming

** Kleine onderneming

Meer info vind je op onze pagina van de kmo-portefeuille.

 • Officenter Geel
 • Of op jouw locatie
€242.00 €200.00
 • Campus Antwerpen
 • Of op jouw locatie
€272.25 €225.00

Burn-out coach

/6 sessies

 • Campus Antwerpen
 • Campus Leuven
 • Of op jouw locatie
€653.40 €540.00

Selectiegesprekken

/2 sessies

 • Campus Antwerpen
 • Of op jouw locatie
€272.25 €225.00
 • Campus Antwerpen
 • Of op jouw locatie
€907.50 €750.00