Duur en data
 • Enkel op maat, vraag je offerte
Locatie
 • Nog te bepalen
Kenmerken opleiding
 • Professionele bijscholing
Bespaar op je opleiding
 • kmo-portefeuille
 • opleidingscheques

Magazijnbeheer - Bedrijfsopleiding: waarom zou je deze opleiding volgen?

Goederenontvangst

Het ontvangen van goederen in je magazijn is uiteraard een belangrijke stap in de logistieke keten, dus is het noodzakelijk dat die helemaal correct verloopt. Toch zijn er bepaalde zaken waar je magazijnmedewerkers zeker op moeten letten.

Deze bedrijfsopleiding geeft een compleet overzicht van alle stappen die je medewerkers moeten nemen. Ze leren waarop ze moeten letten wanneer de goederen aankomen en hoe ze hun bemerkingen moeten invullen op een CMR of andere documenten. Ook de douanestatus en barcoding komen hier aan bod.

Inrichting en opslag

Een goed ingericht magazijn is de basis van een goede klantenservice. Je medewerkers verliezen vaak te veel tijd door een inefficiënte indeling, automatisering of teveel papierwerk, wat zich vertaalt naar een langere levertijd.

Daarom is het belangrijk om je steeds af te vragen hoe organisatie van je magazijnwerking geoptimaliseerd kan worden. Met een efficiëntere indeling, locatie-adressering en routing zijn je medewerkers in staat om hun job sneller en beter uit te voeren.

Orderpicking

Zonder orderpickers blijven alle bestelde goederen in het magazijn liggen. We overdrijven dus niet als we zeggen dat deze mensen een onmisbare spil in het distributieproces zijn. Dat wil zeggen dat de job ook een grote verantwoordelijkheid inhoudt.

Deze opleiding leert je alle facetten van orderpicking van A tot Z. Je gaat zelfstandig aan de slag met een bestelbon en zorgt voor de complete afhandeling tot het pakket het magazijn verlaat. Je maakt daarbij ook vaak gebruik van reachtrucks, vorkliften of transpalletten.

Verzending

De verzending is de laatste fase van het logistieke proces binnen het bedrijf en dus ook een zeer belangrijke stap. Als laatste schakel kunnen zij namelijk een belangrijke rol spelen in de kwaliteitscontrole van de geleverde diensten. Die inzichten kunnen ze aanwenden om de processen optimaliseren waar nodig.

In een sector die constant evolueert is het noodzakelijk om bij te blijven met de laatste technologieën en ontwikkelingen. We trainen je mensen om het hele proces zo efficiënt mogelijk te laten verlopen, maar leren hen ook zelf kijken waar er geoptimaliseerd kan worden.

Voorraadbeheer

Zorgen dat je steeds de juiste hoeveelheid producten, grondstoffen en onderdelen ter beschikking is niet evident. Om alle processen binnen het magazijn optimaal te laten verlopen is voorraadbeheer dan ook cruciaal.

In deze opleiding gaan we aan de slag met concrete technieken om het voorraadbeheer in jouw organisatie te optimaliseren. We bekijken hoe je best omgaat met de WIP-voorraad en leren je een slimme ABC-analyse maken. 

De klassieke valkuilen komen uiteraard ook aan bod. Hoe vermijd je fouten en zorg je dat de stock in je systemen overeen komt met de fysieke voorraad? Wat is het optimale stockniveau, hoe ga je om met levertijden en wat is de meest interessante methode en frequentie van herbevoorrading?

Supply chain, rollen en functies

Deze inleidende sessie geeft een volledig overzicht van de verschillende aspecten van een supply chain binnen een bedrijf. Door de constante evoluties en nieuwe technologieën in de logistieke sector is een waterdichte supply chain dan ook cruciaal om een goede service te kunnen leveren.

Het magazijn is hier uiteraard een zeer belangrijke schakel in en het is dus noodzakelijk dat zij een duidelijk beeld hebben van heel het proces. Deze opleiding geeft je een grondig inzicht in het volledige logistieke proces, zodat je de supply chain van jouw bedrijf kan analyseren om te kijken wat de werkpunten zijn.

Behandeling van gevaarlijke goederen

Het opslaan en vervoeren van gevaarlijke goederen is uiteraard niet zonder risico. Om de veiligheid van iedereen op de werkvloer te garanderen, moeten alle werknemers dan ook weten hoe ze correct omgaan met deze stoffen.

We geven je een overzicht van verschillende gevaarlijke goederen en hoe je deze herkent, met speciale aandacht voor het SDS-document. Het tweede luik van deze opleiding behandelt het transport van gevaarlijke goederen. We bekijken de Belgische regelgeving over nationaal vervoer, maar uiteraard komt ook ADR aan bod, het Europees verdrag betreffende het internationaal vervoer van gevaarlijke stoffen over de weg.

Tenslotte bekijken we ook hoe je een CMR correct invult voor gevaarlijke goederen. 

 

 

Programma

In deze cursus komen volgende onderwerpen aan bod:

 • Praktische zaken waarmee je rekening moet houden worden bij het ontvangen van goederen in jouw bedrijf;
 • Praktische oefening en voorbeelden;
 • Conclusies en mogelijke oplossingen en hulpmiddelen

Voor wie?

Doelgroep

Iedereen die operationeel betrokken is bij het ontvangen van goederen in een bedrijf verantwoordelijk is voor het efficiënt plannen van de voorraden in uw bedrijf en/of hier meer zicht op wil krijgen.

Werken met een graafmachine

/6 sessies (21u)

Nieuw
 • Wim Verhuur
 • Of op jouw locatie
€961.95€795.00

Basis Accijnzen

/2 sessies (6u)

 • Campus Antwerpen
 • Of op jouw locatie
€314.60€260.00
 • Campus Antwerpen
 • Of op jouw locatie
€447.70€370.00